RTL Klub, Itthon című műsor, 2009.04.11.
2012. március 26. írta: Lélekszerelő, MAGYART

RTL Klub, Itthon című műsor, 2009.04.11.

Tisztelt Cím!

 

Érdekes műsorukat láthattam a mai napon a TV-ben. Mitől volt érdekes a műsor? Azoktól a valótlanságoktól, amik elhangzottak benne. A szlovák tájház felelőse azt állította, hogy a Boldogasszony ágya, a gyermekágy, amely az újszülött és a fiatal anya tartózkodási helye, a szülést követő 42 napban, azaz 6 hétben, egy szlovák szokás eredménye. Tudják-e, hogy a Boldogasszony ágya, lefüggönyözve, hazánk egész területén, minden újszülöttes házban megtalálható, a tisztaszobában. Sőt a megszületett gyermeket éppen ennek a 6 hétnek az ideje alatt pólyában tartják, amíg a lélek megszokja a testet. Éppen így bábállapotot hoznak létre a halottnál, hogy a teste mozgása, mozdulata, nehogy azt a gondolatot ébressze benne, mely szerint még él, s nem halt meg.

 

A fűzfaágból készített korbács és annak használata éppen úgy, mint az előbb, sem köthető a szlovák népcsoportokhoz. Zala megyében is szokás volt a korbácsolás, persze nem szlovák néven nevezve. A fent említett két dologban éppen csak annyi a speciális szlovák szokás, hogy van szlovák nevük. Semmi több.

 

Talán nem volna baj, ha mielőtt leadnak egy ilyen műsort, utána néznének a benne szereplő állítások valódiságának. Így elkerülhetnék a félretájékoztatást, ha ez egyáltalán cél. Bár nem feltételezem a rossz szándékot, de így akaratlanul is félretájékoztatták a nézőket. A végén oda jutunk, mint a Katolikus Egyház által Közép Európai Liturgikus Hagyománynak nevezett szokásjog esetében, ahol kimutatható, hogy ez a hagyomány kizárólag a Kárpát-medencében él. Ennek ellenére nem Magyar Liturgikus Hagyománynak hívják, pedig más Közép-európai országban nem használják, miközben Közép-európai országokról van szó. 1919 előtt pedig a Kárpát-medence Magyar Királyság volt, többségében magyar lakossal. Így lehet, hogy a Kárpát-medencei szlovák lakosság éppen úgy használ bizonyos szokásokat, mint a magyarok, akiktől ezt tanulták. Bár lehet, hogy van olyan, aki szerint valószínűleg a kisebbségtől tanultuk el, mi magyarok a tutit, ez mégis eléggé valószínűtlen. Nem gondolják?

 

Ha segítségre van szükségük, talán tudok segíteni, olyan emberek elérhetőségének a megadásával, akik ilyen témák tudói.

 

Tisztelettel:

 

 

Somogyi Péter

Lélekszerelő

MAGYART

A bejegyzés trackback címe:

https://magyart.blog.hu/api/trackback/id/tr794341722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása