Békekölcsön
2012. március 23. írta: Lélekszerelő, MAGYART

Békekölcsön

Amennyiben az alábbi írás eseménye, hasonlít a napjainkban tapasztalatakhoz, az kizárólag véletlen egybeesés!

 

A nagyapáméknál, eltört a hízó malac lába. (Ez azt jelenti, hogy el fog pusztulni.) Az érték és a hús megmentése érdekében le kellett volna vágni. A vágást viszont központilag, a párt által lehetett engedélyeztetni. Egyébként fekete vágásnak minősült volna, amiért börtön, kényszermunka... járt a népgazdaság és a szocialista jövő megkárosítása miatt.

 

Nagyapám elment az illetékeshez, előadta a baját és kérte az engedélyt a kényszervágásra. NEM KAPTA MEG! Így két lehetősége maradt, hagyja kárba veszni a menthetőt, az ételt, vagy kockáztatja a börtönt, a fekete vágással.

 

Hazafelé ezen gondolkodva arra lett figyelmes, hogy a hivatal egyik fiatalka dolgozója lohol utána. Bevárta, hátha mégis...

 

Az illető felajánlotta neki a következőt:

 

HA JEGYEZ BÉKEKÖLCSÖNT, AKKOR LEVÁGHATJA A BETEG HÍZÓT!

 

JEGYZETT! A család élelmezése múlott ezen. A betett pénzt, és annak kamatait, a hozamot soha sem látta,  mint ahogyan senki sem. Így kezdődött az eladósítás. KÉNYSZER HATÁSÁRA! Nekik még volt eszük, maguktól soha sem mennek bele egy a jelenleg megfigyelhető kiszolgáltatott helyzetbe. Na de kényszer hatására...

 

Történt mindez az 50-es évek elején, amikor még tombolt a rákosi rendszer a kommunizmus, amit szocializmusnak hívtak..

 

Somogyi Péter

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyart.blog.hu/api/trackback/id/tr814335026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása